Sunday, February 5, 2012

Tips Penjagaan Diri Saya ^^

Assalamualaikum ^^

Rajin lah plak aku hari ini nak update entri macam macam kan ... Haha... Tengah ade mood baek biarkan jek.. Kan kan ??? Hah, malam niy aku nak kongsi tips penjagaan diri aku.. -.- Bajet aku niy jage sangatlah diri niy, bajet aku cantek la sangat sampai nak kongsikan tips ??? 

Haih tak baek taw anggap camtu... Niat aku ikhlas, bukan nak memandai ataw bajet bagus, cume nak berkongsi... Mane taw korang bace trus macam nak cube bagi yang belum cube tu... Aku niy tak berapa nak lawa, tak berape nak tinggi, tak berape nak besar badan tu , tapi tapi.... Aku bersyukur aku sempurna anggota badan... Alhamdulillah..

Hah ! Panjang betoi introduction .. Haha... Okey kite mulekan niat aku tadi dengan Bismillah.... 

Haaa, mule mule kite mulekan dengan penjagaan rambut : Untuk aku lah, selalunyer aku akan cuci rambut selang dua hari dengan syampu.. Korang kene pandai lah pilih jenama syampu yang sesuai dengan rambut korang... Kenape selang dua hari ?? Kenape tak sehari, tige hari??? Haaa, camniy... Syampu kan bahan kimia dea kuat, kalo korang selalu gune syampu, contoh cuci rambut hari hari, rosak rambut korang... Aku ikut cakap mak aku sebenarnyer....Tapi, ade jugak keguguran yang menimpa rambut.. Hehe, Kalo lame lame tak cuci rambut pulak, haish berminyak, busuklah rambut korang tu... Lebih lebih lagi macam kite yang selalu bertutup rambut..Kan kan ???

Untuk penjagaan muka : Macam aku, simple jek carenyer... Takde la over pon... Aku mesti cuci muka tak kurang dari tige kali sehari... Errr, sikit ke banyak ??? Hem, cuci muka tu perlu sangat untuk jadikan muka tak berminyak, tak berjerawat... Ade jugak sesetengah orang yang tak pentingkan penjagaan muka sebab malas alasan diorang.. Tapi, tu la perkare yang perlu... Korang boley beli pencuci muka yang sesuai dengan kulit muka korang.. Sekarang dah macam macam produk yang ade kat pasaran tu, pilih jek mane yang suke.. Hehe, untuk keluar hang out ataw ke mane mane korang boley gunekan pelembap muke untuk bagi kulit muka korang tak kering.. Yelah, cuaca negara kite niy kan panas... Macam aku, aku tak pakai pelembap tu, aku gunekan krim 99, ade untuk siang dan malam... Eh, korang taw tak krim ape tu ??? :D

Untuk penjagaan kulit badan : Haaa, niy yang aku suke part niy ... Sebabnyer selain dari kite gune sabun mandi , tak kirelah korang guna sabun cecair ataw sabun buku tu, korang boleyh jugak amalkan satu bende niy... Korang boleyh gunekan hampas teh kat umah korang... Alah, kan korang buad air teh selalu kat umah tu, kalo korang gunekan serbuk teh memang senang lah ! Haaa, bile dah habis teh tu, korang jangan plak buang serbuk teh tu, korang boleh gosokkan kat tangan korang, badan pon boleyh.... Niy boleh elakkan kulit korang jadi bersisik ataw kering... Senang jek kan ??? Dah readymade :D...Aku takdela selalu buad , kadang kadang jek.. Hehe.... 

Untuk penjagaan bibir: Korang mesti teringin nak kan bibir yang merah merah comel tu kan ??? Haaa, korang boley gunekan madu lebah ataw marjerin yang ade kat umah korang tu... Senang jek, tapi korang boleh amalkan bile duk umah dan time nak tido... Lagi berkesan taw.... Korang ambil sedikit madu ataw marjerin tu, dan sapukan kat bibir korang.... Tapi jangan plak korang pegi jilat bber korang yang ade madu tu, haish laen plak jadinyer....Korang boleh ase perubahan macam bibir dah tak kering dan lembap lembap gitu... Bile korang nak keluar jalan jalan korang jangan plak gune bende tu, pelik la plak... So, korang boley gunekan Vaseline ataw pelembap bibir yang ade UV... Macam aku gune vaseline jek, sedap :)..... # Aku duk jilat ke vaseline tu ???? -.-

Krim 99... Heee, aku gune niy lah ! 

Hee, amacam ??? Okey tak tips aku ??? Hah, kalau tak okey aku mintak maap la ye..... Setakat itu sahaje tips yang aku gunekan... Mungkin ayat aku agak kelam kabut sikit... Maapakan diriku yang kekurangan ini... Korang ade penambahan tips untuk aku try pulak ????

Salam :)

9 comments:

aRa ❤ aFiq™ said...

krim 99 ni.. lame da crik.. ai2 tgk gak kwn pkai.. elok an ?

anamizu kaito said...

cik ana pon sllu gune vaselin je..hehe




luv,
cik ana

Maliha ♥ said...

@ara: maliha pakai okey jek la.. tak try ke?

Maliha ♥ said...

@ana:
hee, sedap kan vaseline ?? hehe

DAYANG. said...

mcm best jeeeee.

Maliha ♥ said...

heee, saje jek :D

NiaLidia. said...

hehe amboi dah macam duta produk hehe , maliha pakai pencuci apa ye ?

yg krimm 99 tu utk muka la eh ?

jom join cntest nk? klau menang boleh beli pencuci muka lagi hehe

http://nialidia.blogspot.com/2012/02/contest-aku-dan-quote-sahabat-vs-cinta.html

Maliha ♥ said...

hee, pencuci muka shurah jek pon..
hehe, em krim muke yap !

Suara Hati said...

menarik !..:)

.: ENTRY LAIN :.